Nå svinges pisken mot Bamsegutts store rygg

20.11.2023

                  Programleder Tore Strømøy i NRK (faksimile fra nrk.no)

                                          Kommentar Espen Ellingsen

NRK trekker midlertidig dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» etter offentlig heksejakt. Det etter at høystatusfolk i det norske samfunnet har begynt å svinge den moralske pisken mot NRK og programskaper Tore Strømøys dokumentarserie, der Jan Egil Granfoss plutselig har fått den utsatte birollen som Den Onde Bamsegutten.

Først ble dokumentarserien hyllet av folk da den ble publisert. Så kom flere kritiske motstemmer, blant flere fra en Aftenposten-kommentator, som mente Tore Strømøy blandet journalistikk med en hjelperrolle, en aktivistrolle, en rolle som tilrettelegger, ja det er ingen måte på hvor mange roller programlederen skal ha i denne dokumentarserien, i følge kommentariatet på sosiale medier og i redaktørstyrte medier.

Slik jeg ser dokumentaren er denne som de fleste andre dokumentarserier Strømøy har laget i NRK, en type sosialporno folk flest elsker å se i TV-ruta. Problemet denne gangen er at dokumentarseriens redaksjon ikke har tatt med opplysninger om at Bamsegutt i 1991 fikk en betinget dom i en sedelighetssak, der han skal ha utført utuktige handlinger mot seks små jenter. Det skjedde altså for tre tiår siden.

Det er alvorlig at menn og kvinner begår seksuelle handlinger mot små barn, og det må samfunnet reagere kraftig på. Men denne betingede dommen ble sonet for 32 år siden, og Bamsegutt har siden den gangen lovlig blitt rehabilitert inn i det norske samfunnet igjen.

Serien «Ingen elsker Bamsegutt» handler om Bamsegutts problemer med et rigid Nav-system, ikke om hans sedelighetssak for 32 år siden. Bamsegutt flyttet til Manila på Filippinene og giftet seg. Paret fikk en sønn sammen som nå er tenåring. Bamsegutt gjorde noen helt klare feil med ulike Nav-skjemaer da han flyttet med kone og barn permanent til Filippinene. Økonomiske som praktiske konsekvenser som følge av utflyttingen fra Norge rammet ham. I over ti år har han ønsket seg tilbake til Norge med kona og sønnen, men han har ikke penger nok til å kjøpe flybilletter hjem.

Det kommer tydelig fram i dokumentarserien at Bamsegutt har kognitive utfordringer, noe også programleder Strømøy sier mange ganger i forbindelse at Bamsegutt ikke har forstått ditt og datt. Men, motstanden Bamsegutt møter i det norske Nav-systemet har kanskje fått fram det dummeste og det verste i ham, og han har nærmest blitt en «stalker» for mange Nav-ansatte. En paria, altså. Og i tillegg har han kjøpekone og fått barn med henne …

Nå har plutselig samfunnets elite - medieprofessorer, aviskommentatorer, redaktører, advokater og andre samfunnstopper - fått det for seg at dokumentarserien handler om en sedelighetssak og dårlig journalistisk arbeid fra NRKs side, og ikke motstanden Bamsegutt møter i Nav-systemet.

Bamsegutts problem er at han har ingen i Norge han kan få hjelp av til å komme seg hjem. Som kjent må utflyttere personlig møte opp hos skattemyndigheten i Norge for igjen å få tilbake alle velferdsrettigheter. Og, det kan ikke syke og svake Bamsegutt, fordi han har krysset av feil på et Nav-skjema, da han meldte utflytting til Filippinene. Og der sitter han og familien fremdeles fast.

Det ble opprettet en spleis på sosiale medier, og i skrivende stund har det kommet inn i underkant av 4 millioner kroner som skal gå til Bamsegutt og familien. Men, når statusfolk i det norske samfunnet plutselig fikk det for seg at alt var feil med Bamsegutt og måten dokumentarserien var laget på; alt fra at Bamsegutt var dømt for sedelighet, Tore Strømøy fungerte mer som aktivist enn som journalist og at NRK bevisst unnlot å fortelle TV-seerne at Bamsegutt var sedelighetsdømt for 32 år siden, snudde også sympatien i avisspalter og på sosiale medier seg. Folk dannet et gedigent hylekor, og alle disse menneskene hyler der ute fremdeles.

Nå handler det om at Bamsegutt har vært en mannsgris og fremdeles er en mannsgris, ved at han har kjøpekone fra Filippinene og en sønn med henne. Det handler ikke lenger om en enkel mann med store kognitive utfordringer sittende nederst ved samfunnets bord, og som har møtt og fremdeles møter Nav-motstand selv ikke ressurssterke Tore Strømøy og NRK kan trenge inn i.

Bamsegutt ble dømt i tingretten for 32 år siden. Nå har han igjen blitt dømt, men denne gangen av Facebook domstolen og av deler av kommentariatet i norske redaktørstyrte medier.

En dokumentar som i utgangspunktet handler om en svakere stilt manns møte med et rigid Nav-system, ender altså opp i en klappjakt på den samme mannen, fordi det viser seg at han for 32 år siden fikk en betinget dom i en sedelighetssak.

Og, en klappjakt på programskaper Tore Strømøy og NRK, som nå har blitt anklaget for ikke å følge pressens etiske retningslinjer i Vær varsom-plakaten. Tore Strømøy har laget mange lignende dokumentarprogrammer i mange år. Hvorfor i all verden hyles det så høyt nå? Hvorfor liker plutselig ikke folk lenger denne dokumentarserien og sjangeren, når de har likt alle de andre fra Tore Strømøy og NRK? Kan det være fordi noen med høy status i samfunnet via sosiale- som redaktørstyrte medier plutselig har fortalt dem ikke å like den?

Stakkars Bamsegutt. Hadde han visst hva som ventet ham, ville han kanskje ikke tatt kontakt med Tore Strømøy og NRK? Og, hadde Tore Strømøy og NRK visst de med denne dokumentaren ville møte et slikt høylytt hylekor, både på sosiale medier og i redaktørstyrte medier, ville de kanskje tenkt seg om flere ganger før nevnte Tore Strømøy og NRK satte seg på flyet ned til Manila på Filippinene for å møte en fortvilet Bamsegutt som så gjerne vil hjem til Norge igjen.